top of page

Savaş Sanatı/Sun Tzu (Sun Zi) (1)

  • Yazarın fotoğrafı: HBDivarcı
    HBDivarcı
  • 20 Eyl 2021
  • 1 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 7 Eyl 2022

Savaş kandırmacalı bir iştir. Bu nedenle vurabilecekken vuramayacakmış gibi göstermek, saldıracakken saldırmayacakmış gibi göstermek, yaklaşırken uzaklaşıyormuş gibi göstermek, uzaklaşırken yaklaşıyormuş gibi göstermek gerekir.


Yemle ve kandır, kargaşa çıkart ve ele geçir, dirençliyse ona göre hazırlan, güçlüyse ondan sakın, sinirliyse onu kızdır, tevazu göster ki gerçek sanıp mağrurlaşsın, dinleniyorsa rahatsız et, aralarında birlik varsa ayır, ona hazırlanma fırsatı vermeden saldır, beklemediği anda ortaya çık. Bunlar savaş erbabının başarı sırlarıdır, önceden kestirilemez.


Savaşta gözükara hız hoş görülebilir, ama işi maharet göstereceğim diye uzatmanın yararı görülmemiştir. Savaşta zaman kaybetmek bir ülkeye yararı olacak iş değildir. Bu nedenle savaşın getireceği zararı bilmeyen kişiler, savaşın getireceği yararı da bilemezler.


Askerlikten anlayan bir komutan halkın hayatını elinde tutan, bir ülkenin selametini tayin eden kişi demektir.


Savaşı hakkıyla sevk ve idare etmesini bilen kişiler, ahlaki kurallara ve disipline bağlı kalır, böylece zafer ve yenilginin kaderini tayin eder.


Her kim ki savaş meydanına yerleşir ve düşmanı beklerse rahat eder, savaş meydanına sonradan yerleşen yorulur.


Bu nedenle zafer koşullarını sağlamak için, karşı tarafı tahrik etmeli, çıkış yolları gözetlenmeli, düşmanın hareketlerinden arazideki zayıf noktaları ve savaş gücü hesaplanmalıdır.


Askeri konuşlanış suyun duruşu gibidir, su yüksekten aşağıya doğru akar, askeri konuşlanış da (düşmanın) güçlü tarafından sakınıp zayıf tarafına saldırmaktır; su nasıl ki yerin şekline uyarak aşağı doğru akarsa savaş da düşmanın durumuna göre zaferi tayin eder.


Bu durumda ağır taşıma arabaları, tahıl ve yiyecekleri, temel gereksinim destekleri kalmayan ordu kaybeder.


(Art niyetli) yerel beyleri tanımadan onlarla güç birliği yapılmaz. Dağları, ormanları, tehlikeli ve engebeli yerleri, sulak alan, bataklık gibi (geçit vermeyen) arazi koşullarını bilmeden asker yola çıkarılmaz. Yerel rehberler olmadan arazi koşullarını avantaja çevirmemiz olası değildir.

 
 
 

Comments


Yazı: Blog2_Post

Abonelik Formu

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

05397214750

©2020, hbdivarci tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page